Hatha Yoga

In de Hatha Yoga wordt de mannelijke energie voorgesteld door de zon (sanskriet ha) en wordt in verband gebracht met warmte, motivatie, beweging, vastberadenheid, activiteit en met de extraverte meer verstandelijke kant van de mens. De vrouwelijke energie wordt voorgesteld door de vorm van de maan (sanskriet tha) en wordt in verband gebracht met koelheid, passiviteit, fantasie en de gevoelige, liefdevolle en intuïtieve kant van de mens. Hatha yoga heeft als doel de twee zijden te verenigen en te harmoniseren.

Hatha heeft daarnaast nog een betekenis; krachtig.

Naar mijn idee begint die kracht met het uitvoeren van de asana’s (lichaamshoudingen) en de pranayama (ademhalingsoefeningen). Als je dit een periode hebt beoefend geeft dit een betere focus en verbinding tussen lichaam en geest. Om vervolgens als een krachtiger mens van de mat af te stappen en de uitdagingen van het leven aan te gaan.

De opbouw van mijn les

In mijn hatha yogales begin ik rustig, een korte aandachtsoefening of meditatie om echt aanwezig te zijn in de les.

De houdingen spreek ik in met adembewustzijn, de houdingen worden een aantal ademhalingen vastgehouden. Hierdoor ga je dieper in de houding en ga je echt voelen wat het met je lichaam doet.

Ik leer je de grenzen verkennen van je lichaam, maar wel op een zachte manier. Het gaat niet om een prestatie leveren maar aandacht voor jouw lichamelijk proces.

Door pranayama en meditatie oefeningen leer ik je om verbinding te maken met je lichaam maar ook om jezelf energie te geven en een betere focus te hebben in je leven.

De les sluit ik af met een ontspanning, visualisatie of bodyscan zodat je weer heerlijk ontspannen en opgeladen de mat kunt afstappen.